Termékek a kosárban

Összesen: 3 616 438 Ft

Tovább a kosárhoz

Még vásárolni szeretnék
Rocky könyv, DVD webáruház - Hűségprogram


Rocky könyv, DVD webáruház - Pénzvisszafizetési garancia


Rocky könyv, DVD webáruház - MPL PostaPont


Rocky könyv, DVD webáruház - ügyfélszolgálat

Zsámbéki Gábor - Moliere - Tartuffe (DVD)
RITKASÁG!

Moliere - Tartuffe (DVD)

Rendező(k):
Zsámbéki Gábor;
Szereplők:
Fekete Ernő, Lukáts Andor, Bertalan Ágnes, Mészáros Béla, Rezes Judit, Dévai Balázs, Máté Gábor, Lázár Kati, Fullajtár Andrea, Elek Ferenc, Rajkai Zoltán, Tóth Anita, Takátsy Péter
Kategória:
Film > Vígjáték; Dráma; Színház; Kötelező olvasmányok DVD-n;
Eredeti cím: Moliere - Tartuffe
Megjelenés: 2008
Korhatár:

7 999 Ft
(Eredeti ár: 7 999 Ft)
Megtakarítás: 0%
Szállítás: BizonytalanTartalom:


Tartuffe-ben, a képmutatók zsarnoki uralmának e pompás torzképében minden idők egyik legnagyszerűbb komikus remekművét tiszteli az egész művelt világ. Remekbe szabott alakjai, eleven, pergő cselekménye, költői nyelve méltán tették a vígjátéki színpad örökké aktuális, élvezetes darabjává. A Tartuffe azonban nemcsak művészi alkotás, hanem mint minden igazi nagy mű, bátor cselekedet is. Moličre a Tartuffe megírásával és bemutatásával örök érdemeket szerzett a mások hiszékenységéből élő bigottság leleplezésében, és a józan emberi ész, a felvilágosult gondolkodás uralomra juttatásában. A darab udvari bemutatója a hatalmas sikeren kívül zajos felháborodást váltott ki a józan ész ellenségeinek táborában. A klérus és a főnemesek kieszközölték a színmű betiltását, és Moličre-nek több évi szívós küzdelmébe került, míg a király engedélyével a nyilvánosság előtt bemutathatta.

A darab aktualitásának titka, hogy a címszereplő képmutatása nem kötődik szükségképpen a vallásossághoz. Ezt a titkot már Gyulai Pál észrevette. „Ami azt illeti, hogy a Tartuffe a mostani korra nem illik, ezen az állításon mindenki nevetni fog, ki csak felületesen ismeri is Franciaország és Európa viszonyait. (…) Igaz, hogy a korviszonyok változtával a képmutatásnak és szenteskedésnek más, s a napi események szempontjából érdekesebb formái is vannak, de hogy a Moličre alakja örökké élő marad, mert az emberi szív mély tanulmányán s a művészet varázsán alapszik. Csak az tagadhatja, ki nem ismeri az emberi szívet s nincs elég érzéke a művészet magasabb elveihez. Így elavult Macbeth, Othello, Falstaff is, mert a mai társadalomban más módosulással nyilatkoznak azok az örök szenvedélyek, melyeket Shakespeare bennök kifejezett. De ily szempontból is megállja a sarat. Ma is közelebb áll az élethez, mint sok más halhatatlan költő halhatatlan alakja.”


A magyar változat
szinkron: igen
felirat: igen
Játékidő
119 perc
Megjelenés dátuma

2008. június 16.

Hangsávok

magyar


Oldal frissítés:

Tag-ek: Zsámbéki GáborFekete Ernő - Lukáts Andor további filmjei

Fekete Ernő összes filmje >     Lukáts Andor összes filmje >