Rocky könyv, DVD, film webáruház

Rocky könyv, DVD webáruház - ügyfélszolgálat

Rocky könyv, DVD webáruház - Hűségprogram

Rocky könyv, DVD webáruház - Termékgarancia

  részletes keresés
 - Miklós Perényi-András Schiff: Concerts (DVD)

Miklós Perényi-András Schiff: Concerts (DVD)

Rendező(k): ;

Film > Zenei
Film > Koncert
Eredeti cím: Miklós Perényi-András Schiff: Concerts (DVD)
Megjelenés: 2010
5 699 Ft
(Eredeti ár: 5 999 Ft)
Megtakarítás: 5%


online rendelés

Tartalom:

Elvileg nekem van a legkönnyebb dolgom, hiszen mindössze a véleményemet kell leírnom egy-egy koncertről, vagy kiadványról. Különösen könnyű, ha a vélemény rossz, a nyelv – bizonyára nem véletlenül – rendkívül alkalmas a színes, fordulatokban gazdag szitkozódásokra. (Milyen kár, hogy az ilyesmi viszonylag ritkán esik meg velünk, hiszen szeretjük megválogatni, hová megyünk, és mit veszünk a kezünkbe.)
Lelkendezni sokkal nehezebb, de ez a dupla DVD túltesz a fogalmazási problémákon.

Hacsak nem érik be kedves Olvasóink kivételesen azzal, hogy: „nagyon jó!”
Kár, hogy ezzel már én magam sem érhetem be, annál sokkal összetettebb ügyről van szó.

Természetesen nem krétanyikorgással, lényegtelen és észrevehetetlen hibák listázásával akarom árnyalni a képet, csak érzékeltetném, ennek a két DVD-nek már most történelme van, jelentősége, súlya – és talán következményei. Sokkal többet dokumentálnak, mint egyszerűen három jó hangversenyt a felújításra váró Zeneakadémia nagyterméből, így tehát nem is „nagyon jó”, hanem „rendkívül fontos” kiadványról beszélünk.

Perényi és Schiff kamarajátéka azért lehet ennyire különleges, mert egyikük sem hangszeres képességei miatt világhírű – habár abban is kiemelkednek. Muzikálisak is persze, de talán a „szív” vonatkozásában is könnyebben találhatnánk vetélytársakat.
Általában azokat tekintjük igazán nagyoknak, akik mindkét területen nagyon-nagyon jók.
No de Perényi és Schiff ezeken kívül rendelkezik még egy ritkán méltatott, harmadik tulajdonsággal is, amit – jobb híján – nevezhetnék mentális összeszedettségnek, vagy akár művészetfilozófiai tisztánlátásnak, esetleg mondhatnám parasztosabban: „fejük is van hozzá”.
Azt hiszem, zenélésük ezért hat úgy rám, mint valami kinyilatkoztatás.

Gondolom, az egyes koncertek kezdő száma, Bach három gambaszonátája sem azért került a műsorba, mert felvételiken, vagy zeneiskolai vizsgákon megszokott előírás az egy Bach (valamint a klasszikus szonátatétel, egy szabadon választott romantikus előadási darab és egy modern). Inkább tanulságul, például arra, hogy a „korhű”, és az „autentikus” előadás nem szinonimái egymásnak. Perényi és Schiff nem próbálkozik a viola da gamba és a csembaló utánzásával, kihasználják a hangszín- és dinamikai lehetőségeket. A stílus és fogalmazási mód ebben hasonlít a huszadik század első felének előadási gyakorlatára, de semmi másban nem. Az agogika, a zenei gesztusok már nem egy korhoz kötött, posztromantikus esztétikát szolgálnak. Ez az előadás modern és egyben autentikus – azaz hiteles – is, a szavak pejoratív zöngéi nélkül.

A három koncert minden alkalmiságtól függetlenül is különleges, ünnepi esemény, de ezen túl tisztelgés Perényi Miklós előtt – aki éppen a januári koncert előestéjén töltötte be a hatvanadikat. Ha nem is hiszünk a „leg”-ekben – a művészi minőséget nem lehet sportteljesítmények módjára összehasonlítani –, óhatatlanul elgondolkodunk azon, amit elég sokfelől mondogatnak mérvadó emberek, miszerint Perényi a világ legnagyobb ma élő csellistája.

Ezt nem tudom, nem is érdekel, és nem is volt módom élőben összehasonlítani az ismertebbekkel. (Legfeljebb emlékezetből, a Zeneakadémián régebben hallott koncertekkel,André Navarrától Starkeren keresztül Pergamencsikovig.) Egy ponton erős kényszert érzek mégis: Brahms e-moll szonátáját nagyon sokszor meghallgattam a hasonlíthatatlanJacqueline du Pré előadásában. És ha az „tökéletes”, akkor vajon milyen Perényié?

Nos, első meghallgatáskor kevésbé „szikrázó”, inkább „szemlélődő”. De, hogy ő is tud kőkemény lenni és szikrázni, azt duplán bizonyítja – közvetlenül utána – a Bartók-rapszódiában.
És tud még valamit: olyan, beszédszerűvé, éneklővé, lélegzővé formált hangot, ami nem csak a csellisták, hanem általában egyéb szólóhangszeresek körében is páratlan.

Ha valakinek van kedve, keressen fogást a három koncerten – csak magát minősíti. A szőrszálhasogatásnak éppúgy nincs értelme, mint annak, hogy egy elképzelt csellista-világranglista helyezéseit mérlegelgessük.

Maradjunk annyiban, hogy Perényi Miklós, a három koncert, a szintén ragyogó Schiff, valamint a róluk készült dupla DVD egyfajta nemzeti kincs.


* Műsoridő: kb. 5 óra. Kép: NTSC 4:3, hang: PCM sztereo – Dolby Digital 5.1 Surround. Menü: magyar és angol, ismertető füzet: magyar, angol, németMiklós Perényi-András Schiff: Concerts (DVD) vásárlói vélemények és értékelések

Még nem érkezett értékelés a termékre!Vélemények a filmről

Legyél te az első,
aki véleményt ír!Oldal frissítés:

Az akció 2018-04-20 - 2018-06-30-ig, illetve a készlet erejéig tart.
Oszd meg másokkal is :

Tag-ek:további filmjei
DVDnas-video-anthology-vol-1 2 999 Ft
33 %
1 999 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
DVDnaszok-asza 4 999 Ft
0 %
4 999 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
DVDnathalie-masodik-elete 3 999 Ft
0 %
3 999 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
DVDna-vegre-itt-a-nyar 7 999 Ft
0 %
7 999 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
DVDa-nagy-umbulda 1 999 Ft
25 %
1 499 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
A rendező(k) további filmjei
DVDpiszkos-alku
 
1 999 Ft
25 %
1 499 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
DVDstreet-fighter-gyujtemeny-3-dvd 3 999 Ft
25 %
2 999 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
DVD100-tagu-ciganyzenekar 2 999 Ft
33 %
1 999 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
DVD1408-diszkiadas 9 999 Ft
0 %
9 999 Ft

Raktáron (1-3 munkanap)Raktáron
Akik ezt vásárolták, vettek még

Főoldal         Film (DVD)         Film (Blu-ray)         Könyv         Zene         Akció         Vásárlási tudnivalók         Adatvédelem         Kapcsolat

Copyright © 2002-2018 Rocky Kft. Minden jog fenntartva! E-mail: info@rocky.hu Tel: +36-30-953-7401, +36-70-378-2729